Materniteitscontrole

Een materniteitscontrole is een raadpleging voor pasgeboren baby’tjes. Dit is het 7e dagsonderzoek ofwel de 1e controle na de geboorte. Omdat de baby’tjes na de geboorte maar heel kort bij ons op de afdeling verblijven is het belangrijk dat ze tussen de 7 à 10 dagen na de geboorte nog eens gezien worden door een kinderarts. Mama en papa mogen kiezen bij welke kinderarts ze komen voor je eerste controle.

Mama of papa belt hiervoor rechtstreeks naar ons secretariaat pediatrie. Ze vermelden dat het voor je 1e controle na de geboorte is. De secretaresses hebben hiervoor meestal nog enkele plekjes vrij.

Wat kijkt de dokter nu precies na bij zo’n 1e controle? Je wordt nog eens gemeten en gewogen. Zo weten we zeker dat je goed bijkomt in gewicht. We luisteren nog eens naar je hartje. We vragen aan mama en papa hoe het met je gaat: kan je goed slapen, eet je goed, hoe gaat het met de borstvoeding, … Ben je mama’s en papa’s eerste kindje? Dan hebben mama en papa vast ook een heleboel vragen voor de dokter over jou. Zij mogen deze allemaal stellen tijdens je controle.

Vindt de dokter het bij jullie ontslag op de materniteit nodig om nog extra onderzoeken te laten doen? Schrik dan niet als onze secretaresse jullie even opbelt. Zij belt om met jullie te bekijken wanneer de eerste controle gepland kan worden en dit eventueel al in combinatie met deze extra onderzoekjes. Het kan bijvoorbeeld gaan om een echo van de heupjes of nieren, ...

Is jouw hielprik (Guthrietest) nog niet afgenomen of niet gelukt bij de vroedvrouw aan huis? Vertel dit dan zeker aan onze kinderarts. Zij bekijkt wat er nog mogelijk is. Zo kunnen we je toch nog screenen voor deze 12 aangeboren aandoeningen.