Advies rond COVID-vaccinatie

Als kinderartsen staan we achter het advies van de hoge gezondheidsraad die in samenspraak met de bio-ethische commissie volgend advies tot stand bracht:

  • De dosis voor de leeftijdsgroep 5 tot 11-jarigen werd op 1/3 van de volwassen dosis vastgelegd.
  • Het wordt sterk aanbevolen voor kinderen met verhoogd risico op een ernstig verlopende Covid infectie (dit zijn dan voornamelijk kinderen met ernstige onderliggende pathologie, die voornamelijk een invloed gaat hebben op hun afweer).
  • Voor de andere kinderen wordt de keuze aan de ouders overgelaten.

 

Vele ouders twijfelen omwille van de eventuele gevolgen van vaccinatie voor hun kind. Wat kunnen we hiervan vertellen:

  • Het vaccin wordt ook op deze leeftijd als veilig beschouwd en tot op heden hebben we geen argumenten om te zeggen dat dit op lange termijn anders zou zijn.
  • Er zijn wel enkele gevallen beschreven van een hartspierontsteking na vaccinatie, maar deze worden meer frequent beschreven in geval van een acute Covid infectie. In de groep 5 tot 11-jarigen heeft men dit in de VS bij 7 kinderen op 1.000.000 toegediende vaccins vastgesteld, en al deze gevallen kenden een mild verloop.
  • Natuurlijk heb je de gekende lokale en onmiddellijke effecten die bij vaccinatie kunnen optreden, maar dit is niet anders dan bij andere vaccinatie. Lokale pijn is zeker een mogelijkheid, maar ook koorts en wat griepale symptomen kunnen hierbij voorkomen.

 

Welk voordeel heeft mijn kind hieraan?

  • Net zoals voor volwassenen lijkt er toch minder kans op infectie, en minder kans op een ernstig verlopende infectie.
  • Daarnaast lijkt het ook heel duidelijk een afname van het risico op ontwikkeling van een

MIS-C bij een acute covid infectie, te geven. MIS-C staat voor multisysteem inflammatoire syndroom in kinderen en adolescenten bij Covid-19. Dit is een aandoening waarbij heel wat orgaansystemen kunnen betrokken geraken, met ontsteking van de hartspier, ontsteking van de mondslijmvliezen, handen en voeten, extreem lage bloeddruk. Deze combinatie maakt het vaak noodzakelijk dat het kind wordt opgenomen op intensieve zorgen.

  • Daarnaast neemt ook de kans af dat je kind anderen zou kunnen gaan besmetten. Hierdoor gaat hij natuurlijk door zich te laten vaccineren ook de mensen in zijn directe omgeving met een verhoogd risico, minder makkelijk kunnen besmetten. Denk hierbij aan grootouders of mensen met een verzwakte afweer.

 

Wil je je nog verder informeren, neem dan ook eens een kijkje op www.laatjevaccineren.be

Hier vind je een uitgebreide webinar over vaccinatie bij kinderen.

 

Met vriendelijke groeten,

Team kinderartsen Heilig Hart ziekenhuis Leuven.