Ik word geopereerd

Kom je naar ons ziekenhuis voor een operatie? Dat is spannend! De dokter of mama en papa hebben je misschien al uitgelegd hoe de operatie gaat verlopen en waarom. Maar hoe werkt het nu precies in het ziekenhuis?

Welkom in onze onderwaterwereld!
Welkom in onze onderwaterwereld!

Je mag vandaag niet eten of drinken in de ochtend, tenzij dit anders werd afgesproken.

Als je toekomt in het ziekenhuis ga je naar het onthaal in gebouw O. Daar word je ingeschreven zodat de dokters en verpleegkundigen weten dat je in het ziekenhuis bent. Van de dame aan het onthaal krijg je een armbandje met je naam en je geboortedatum op. Zo weet iedereen wie je bent! De dame wijst je de weg naar het kinderziekenhuis. Dat is in gebouw B op de 3e verdieping. Gus de octopus heet je meteen welkom!

gang

gang

Onze verpleegeenheid werd helemaal omgetoverd in de onderwaterwereld van Gus de octopus en zijn vriendjes. Mooi hé!

bord

bord

Op het bord zie je welke dokters en andere medewerkers die dag voor jou zorgen. Handig toch?

kamers

kamers

Elke kamer heeft zijn eigen zeediertje. In welke zal jij verblijven? De dolfijn? De zeester of de stoere haai?

onderzoeksruimte

onderzoeksruimte

In de onderzoeksruimte zal de dokter je onderzoeken. Ook voor een behandeling mag je even naar daar.

eetruimte

eetruimte

Alle medewerkers van de dienst hebben een eigen keuken waar ze samen lunchen

speelruimte

speelruimte

De speelruimte is misschien wel de leukste plek van de eenheid. Speeljuf Nele gaat er samen met jou aan het spelen en knutselen.

scherm

scherm

Heb je ook ons interactief scherm opgemerkt? Daar kan je spelletjes op spelen

 

Een verpleegkundige toont je welke kamer voor jou is. Misschien ligt er nog een kindje bij jou op de kamer. Wuif maar eens naar elkaar en maak gerust even kennis met elkaar. Je krijgt een operatiehemdje. Mama of papa helpen je wel even met uitkleden en met het hemdje aan te doen. Knort jouw buikje ook? Vast wel, want je hebt deze ochtend niet mogen eten! Hopelijk is het snel jouw beurt!

zetel

zetel

De blauwe zetel kan je omtoveren tot een bed. Daarin kan mama of papa slapen.

speelgoed

speelgoed

Met sommige speelgoedjes uit de speelruimte kan je op je kamer spelen.

badkamer

badkamer

Je wassen en plassen doe je in de badkamer.

Tijd om naar de operatiezaal te gaan! Je krijgt een deken om over je heen te leggen want in de operatiezaal is het vaak een beetje koud. Jij mag lekker in bed blijven liggen met je allerliefste knuffel terwijl de verpleegkundige en mama of papa met je bed rijden. We gaan met je bed de lift in tot de vijfde verdieping. Daar moet je wachten met je bed in een grote ruimte. Die ruimte noemen we het “sas”. Mama of papa mag tijdens het wachten bij je blijven.

schermen

schermen

Al deze schermen en draadjes zijn voor de slaapdokter. Hiermee houdt hij je in een diepe slaap tijdens de operatie. Op de schermen kan hij zien hoe diep je slaapt. Maar hij weet niet waar je van droomt. Vertel je het wanneer je weer wakker bent?

lampen

lampen

Met de grote lampen kan de dokter héél goed zien hoe en waar hij je opereert.

tafel

tafel

De operatietafel is best smal. Zo kan de dokter dichtbij je staan tijdens de operatie.

Een verpleegster komt je halen uit het sas. Ze rijdt je bed de operatiezaal in. Daar moet je op een ander bedje gaan liggen. Dit bedje is smaller en staat in het midden van de zaal. Zo kan de dokter goed bij je. Wie zijn al die mensen om je heen? Ze zijn met veel! 

Ook in het operatiekwartier zorgen heel veel mensen goed voor je
Ook in het operatiekwartier zorgen heel veel mensen goed voor je
  • Jouw dokter: Die heb je al eens gezien op de raadpleging! Hij of zij zal de operatie uitvoeren.
  • De slaapdokter: In een moeilijk woord is dit de anesthesist. Hij of zij brengt je in een ziekenhuisslaap. Deze dokter zorgt ervoor dat je in diepe diepe slaap valt en dus niets voelt tijdens de operatie. Hij of zij houdt gedurende de hele operatie je ademhaling en je hartslag in het oog.
  • Al de andere mensen? Dat zijn verpleegkundigen. Zij helpen de dokter tijdens de operatie.
  • En natuurlijk heb je nog je mama of papa! Vanaf de leeftijd van 6 maanden mag mama OF papa je begeleiden tot in de operatiezaal tot als je slaapt.

Neem je knuffel maar stevig vast, want nu gaan we bijna naar dromenland! Je krijgt een maskertje over je neus en mond waar lucht uit komt. De lucht stinkt een beetje, jakkes! Toch moet je een paar keer goed in- en uitademen en dan val je in slaap.

Is het nu al gedaan?!

Inderdaad, zo snel ging het dus. Na de operatie word je samen met je knuffel wakker in de ontwaakzaal. Mama of papa zit al langs je bed! Je bent vast nog erg moe. Misschien ben je een beetje misselijk of lijkt het alsof je nog een beetje droomt.

Mmm, eindelijk mag ik iets eten. Dat werd tijd!
Mmm, eindelijk mag ik iets eten. Dat werd tijd!

Als je je al ietsje beter voelt, brengt de verpleegster jou met je bed terug naar het kinderhospitaal. Zodra je wat meer wakker bent, mag je een beetje water drinken. Als dit goed gaat, krijg je een yoghurtje, puddinkje of een koekje en mag je dus eindelijk iets eten. De verpleegster kijkt erop toe dat je niet te veel pijn hebt. Als je veel pijn hebt kan ze een pijnstiller geven via je infuusje. Dit heb je gekregen toen je sliep zodat je hier niets van hebt gevoeld!

In de namiddag komt de dokter langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. Hij of zij zal je ook vertellen wat je moet doen de volgende dagen, wanneer je terug moet komen op controle … Nadien mag je infuusje eruit. Hier voel je niets van, het ziet er alleen een beetje eng uit. En daarna mag je naar huis!

kast

kast

Een kast vol medicijntjes, pleisters, potjes en ja, ook wat spuitjes.

plafond

plafond

Op het plafond zie je tal van onderwaterdiertjes. Zie jij krab, dolfijn en zeester?

kadootje

kadootje

Niet alle onderzoekjes zijn even leuk, maar daarna mag je een kadootje kiezen. Dat is wel fijn!