Appendectomie

Heb je koorts, ben je misselijk, moet je braken en heb je plots erg veel pijn rechts in je onderbuik? Dan heb je misschien een ontstoken appendix (een appendicitis). De appendix is een wormvormig aanhangsel aan je darmen. Als dit ontsteekt kan dit erg veel pijn doen. Misschien moeten we je opereren en je appendix verwijderen. Dat is niet zo erg want je kan perfect zonder je appendix!

Meestal ontsteekt je appendix heel plots. Je wordt dan opgenomen in het kinderziekenhuis. De dokter onderzoekt je en vertelt wat er moet gebeuren. Als we je appendix moeten weghalen, gebeurt dit meestal via een kijkoperatie (een laparoscopische appendectomie). Voor een operatie moet je nuchter zijn. Je mag dus niets meer eten of drinken. Je moet hiervoor naar de operatiezaal. Daar doet de slaapdokter je in slaap. De dokter maakt 3 kleine sneetjes: eentje aan je navel en twee in je onderbuik. We blazen een beetje lucht in je buik om goed te kunnen kijken en halen je appendix eruit. We maken je buik nog even schoon en dan naait de dokter de sneetjes dicht. Soms laat de dokter nog een sneetje open voor een drain. Dit is een buisje dat nog eventjes in je buik blijft zitten om vocht of etter uit je buik weg te voeren.

Soms is een kijkoperatie niet mogelijk. Dan moet de dokter je appendix wegnemen via een gewone operatie. De dokter maakt hiervoor een grotere snee in je rechter onderbuik in plaats van de 3 kleine sneetjes.

Na de operatie moet je nog een paar daagjes in het ziekenhuis blijven. Hoe lang? Dat is verschillend voor ieder kindje. Dit hangt af van hoe vlot je herstelt en of je nog veel pijn hebt.