Coloscopie

Heb je al heel lang last van je buik en vinden we niet meteen wat er aan de hand is? Misschien heb je wel wat vaker bloed in je stoelgang? Stoelgang is een beleefd woord voor kaka. Dan kan de dokter een coloscopie plannen.

Ben je ouder dan 10 jaar en kom je naar het ziekenhuis voor een coloscopie? Dan moet je goed voorbereid zijn:

  • De dag voor je naar het ziekenhuis komt moet je een streng dieet volgen. Je ouders zullen je vertellen wat je die dag wel en niet mag eten. Gelukkig, het is maar voor 1 dag!
  • Je zal ook 2 keer een drankje moeten drinken dat naar sinaasappel smaakt. Van dit drankje krijg je buikloop, diarree dus. Je zal vaak naar het toilet moeten gaan. Dit is nodig om je darmen helemaal proper te krijgen voor het onderzoek.
  • De dag van het onderzoek mag je, als je opstaat, geen ontbijt nemen en ook niets drinken. Je moet dus nuchter zijn.

Info voor mama en papa:

  • Informatiebrochure totale coloscopie bij kinderen (in NL, FR, EN en ES)Voorbereiding coloscopie pediatrie (in NL, EN en FR)

 

Ben je jonger dan 10 jaar en moet je een coloscopie laten doen? Dan blijf je een nachtje slapen bij ons in het ziekenhuis. Je mag thuis met mama en papa nog een licht ontbijtje eten. Om 10u00 verwachten we je in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis krijg je een maagsonde. Dit is een heel lang buisje dat via je neus en je slokdarm tot in je maag gaat. Je moet een paar keer goed slikken want dit voelt een beetje gek in je keel.

Via de sonde krijg je een oplossing die ervoor zorgt dat je diarree krijgt. Je zal dus vaak naar het toilet moeten. Dit is nodig om je darmen helemaal proper te maken voor het onderzoek. Als je kaka geen kleur meer heeft, mag de sonde weg. Je blijft bij ons slapen. Als je wakker wordt krijg je helaas geen ontbijt want je moet nuchter zijn voor het onderzoek.
 

Een coloscopie? Dat is een moeilijk woord! “Colo” daarmee bedoelen we je darmen en “scopie” betekent bekijken. We gaan dus met een minicameraatje een kijkje nemen in je darmen. Voor dit onderzoek moet je naar de operatiezaal. Voor je naar de operatiezaal gaat krijg je nog een lavementje. Dit is een middeltje dat we langs je poep inbrengen. Dit zal de laatste stukjes stoelgang wegspoelen. In de operatiezaal zal de slaapdokter je in slaap doen. Zodra je in slaap bent, legt de dokter je op je linker zij. Het minicameraatje zit op het uiteinde van een hele lang buis. Die buis gaat via je poep naar je darmen.

In je darmen kijken we een beetje rond met de camera. De darmen hebben heel veel plooitjes. Soms moet de dokter een beetje lucht door de camera blazen. Zo worden de plooitjes “plat gestreken” en kunnen we je darmwand goed zien. Met een klein tangetje neemt de dokter ook stukjes weefsel van je darmwand. Deze stukjes worden in een potje gedaan en gaan naar het laboratorium. Daar worden testjes gedaan om te kijken of het weefsel gezond is of juist niet. Binnenkort weet je meer over de resultaten.

Voor dit onderzoek verblijf je ongeveer een halve dag in het ziekenhuis. Na het onderzoek kan je een beetje buikpijn hebben. Het kan ook zijn dat je veel protjes moet laten. Oeps! Dit komt omdat je veel lucht in je buik hebt van het onderzoek. Dit is normaal en gaat vanzelf over.