Gastroscopie

Heb je al heel lang last van je buik en vinden we niet meteen wat er aan de hand is? Misschien hebben we met een bloedprik ontdekt dat je glutenintolerantie hebt? Dan kan de dokter een gastroscopie plannen.

Als je naar het ziekenhuis komt voor een gastroscopie moet je goed voorbereid zijn:

Je moet nuchter zijn, je mag dus niets eten of drinken.

Een gastroscopie? Dat is een moeilijk woord! “Gastro”, daarmee bedoelen we je maag en “scopie” betekent “bekijken”. We gaan dus met een minicameraatje een kijkje nemen in je maag. Voor dit onderzoek moet je naar de operatiezaal. Daar zal de slaapdokter je in slaap doen. Zodra je in slaap bent, legt de dokter je op je linker zij. Het minicameraatje zit op het uiteinde van een hele lang buis. Die buis gaat via je mond door je slokdarm helemaal tot in je maag.

In je maag kijken we een beetje rond met de camera. Een maag heeft heel veel plooitjes. Soms moet de dokter een beetje lucht door de camera blazen. Zo worden de plooitjes “plat gestreken” en kunnen we je maagwand goed zien. Met een klein tangetje neemt de dokter ook stukjes weefsel van je maagwand. Deze stukjes worden in een potje gedaan en gaan naar het laboratorium. Daar worden testjes gedaan om te kijken of het weefsel gezond is of juist niet. Binnenkort weet je meer over de resultaten.

Voor dit onderzoek verblijf je ongeveer een halve dag in het ziekenhuis. Na het onderzoek kan je een beetje keelpijn hebben of hees zijn. Het kan ook zijn dat je veel boertjes moet laten. Oeps! Dit is normaal en gaat vanzelf over.