Lactoseademtest

Als je vaak last hebt van buikpijn, diarree en protjes laten, dan kan de dokter je een lactose ademtest laten doen. Lactose zit in melk en melkproducten (zoals yoghurt, pudding, chocolade …). Met deze test gaan we kijken of je darmen tegen lactose kunnen of niet.

Als je naar het ziekenhuis komt voor een lactose ademtest, moet je je goed voorbereiden:

  • De dag voor je naar het ziekenhuis komt moet je een dieetje volgen. Mama en papa zullen je vertellen wat je die dag wel en niet mag eten. Gelukkig, het is maar voor 1 dag!
  • De dag van het onderzoek mag je als je opstaat geen ontbijt nemen en ook niets drinken. Je moet dus nuchter zijn.
  • Stop je tandenborstel en tandpasta in je rugzakje want we poetsen onze tandjes vandaag in het ziekenhuis.

We beginnen in het ziekenhuis met onze tandjes te poetsen. Dan zal de verpleegkundige je vragen om een eerste keer in een buisje of een maskertje te blazen. Na je eerste keer blazen krijg je een zoet drankje. Dit moet je helemaal leegdrinken. Nu moet je gedurende 3 uur elke 10 minuten in een buisje blazen.

Als de test nog niets aantoont, krijg je nog eens een drankje dat je leeg moet drinken en krijg je boterhammetjes. Na je middagmaal moet je nog eens 3x blazen om het halfuur en dan is de test afgelopen.

Als de test positief is, dan heb je lactose-intolerantie en zal er nog een diëtiste langskomen om met jou en je mama en papa te praten. In dit geval zal je helemaal klaar zijn met de test rond 14u00. Als de test negatief is dan mag je al vroeger naar huis.

De test doet geen pijn. Je gaat alleen veel moeten blazen! Als je lichaam niet goed tegen lactose kan, dan kan je tijdens het onderzoek wat last krijgen van buikpijn of veel protjes laten. Dit gaat vanzelf weer over.