Liesbreuken & navelbreuken

Een navelbreukje of een liesbreukje is een uitpuiling van je buikvlies op een zwakke plek in je buikwand ter hoogte van je navel of van je lies. Dit vormt dan een bultje. De dokter kan ervoor zorgen dat het bultje verdwijnt. Dit kan met een operatie. Soms kan deze ingreep ook dringend nodig zijn als bijvoorbeeld je darmen door het breukpoortje stulpen en ingekuild geraken. Dan heb je erg pijn aan dit bultje en kan het zijn dat er een blauwe plek over dit bultje verschijnt. Dan moet je snel geopereerd worden.

 

De dokter (de abdominaal chirurg) spreekt met je af wanneer je operatie doorgaat. Die dag verwachten we jou op het kinderdaghospitaal. Je moet nuchter zijn. Je mag dus niets eten of drinken. Voor dit ingreepje moet je naar de operatiezaal. Daar doet de slaapdokter je in slaap.

 

Voor een liesbreukje maakt de dokter een sneetje in je lies (klassieke open operatie) ofwel maakt hij een sneetje in je navel (via kijkoperatie). Voor een navelbreukje maakt de dokter een sneetje in je navel. Als je maar een klein breukje hebt, kan de dokter dit naaien. Als je een groter breukje hebt dan gebruikt de dokter een netje. Dit netje houdt alles binnen je buik. Geen bultje meer!

 

Voor deze ingreep blijf je bijna een hele dag in het ziekenhuis. De dokter komt je na de operatie nog vertellen wat er de volgende dagen moet gebeuren. Sommige kindjes hebben na de operatie een beetje pijn. Mama of papa mogen je thuis wel een pijnstiller geven.