Rectoscopie

Heb je al heel lang last van je buik en vinden we niet meteen wat er aan de hand is? Misschien heb je wel wat vaker bloed in je stoelgang? Dan kan de dokter een linker coloscopie of een rectoscopie plannen.

Als je naar het ziekenhuis komt voor dit onderzoek moet je goed voorbereid zijn:

Je moet nuchter zijn, je mag dus niets eten of drinken.

Een linker coloscopie of een rectoscopie? Dat is een moeilijk woord! “Colo” daarmee bedoelen we je darmen en met “linker colo” of “recto” bedoelen we eigenlijk alleen maar het laatste stukje van je darmen. “Scopie” betekent bekijken. We gaan dus met een minicameraatje een kijkje nemen in de laatste stukjes van je darmen. Voor dit onderzoek moet je naar de operatiezaal. Voor je naar de operatiezaal gaat krijg je nog een lavementje. Dit is een middeltje dat we langs je poep inbrengen. Dit zal de laatste stukjes stoelgang wegspoelen. In de operatiezaal zal de slaapdokter je in slaap doen. Zodra je in slaap bent, legt de dokter je op je linker zij. Het minicameraatje zit op het uiteinde van een hele lang buis. Die buis gaat via je poep naar je darmen.

In je darmen kijken we een beetje rond met de camera. De darmen hebben heel veel plooitjes. Soms moet de dokter een beetje lucht door de camera blazen. Zo worden de plooitjes “plat gestreken” en kunnen we je darmwand goed zien. Met een klein tangetje neemt de dokter ook stukjes weefsel van je darmwand. Deze stukjes worden in een potje gedaan en gaan naar het laboratorium. Daar worden testjes gedaan om te kijken of het weefsel gezond is of juist niet. Binnenkort weet je meer over de resultaten.

Voor dit onderzoek verblijf je ongeveer een halve dag in het ziekenhuis. Na het onderzoek kan je een beetje buikpijn hebben. Het kan ook zijn dat je veel protjes moet laten. Oeps! Dit komt omdat je veel lucht in je buik hebt van het onderzoek. Dit is normaal en gaat vanzelf over.