RX cystografie

Je hebt twee nieren achteraan in je buik zitten. Dit zijn boonvormige orgaantjes die afvalstoffen uit je bloed filteren en omzetten naar urine. Via een buisje (de urineleider) wordt de urine naar je blaas gebracht. Normaal is dit een éénrichtingsverkeer: er kan alleen urine van je nieren naar je blaas gaan. Bij sommige kindjes gaat de urine toch van de blaas naar de nieren. Dat is niet goed want zo kan je ziek worden.

Met een RX cystografie kunnen we via een filmpje zien of je urine terug naar je nieren loopt of niet. RX of radiografie is een opname in zwart-wit dat we van je lichaam maken. “Cysto” staat voor blaas. We maken dus een filmpje blaas.

Voor dit onderzoek verwachten we je op het kinderdaghospitaal. Daar plaatst de verpleegkundige een blaassonde. Dit is een buisje dat langs onder naar je blaas gaat. De sonde plaatsen doet geen pijn, maar kan wel vervelend aanvoelen.

Daarna ga je naar radiologie. Je mag plaatsnemen op de onderzoekstafel. De radioloog spuit een contrastvloeistof in de sonde. Soms krijg je hierdoor het gevoel dat je moet plassen. Dit is normaal. Zodra je blaas vol is starten we met het filmpje. De vloeistof geeft licht op het filmpje. Zo kunnen we zien of de vloeistof van je blaas naar je nieren gaat of niet. Nadien maken we ook nog beelden terwijl je plast.

De stralen van de machine zijn niet zo goed voor mensen die geen foto nodig hebben. Daarom kun je het onderzoek best alleen doen. Als je mama of papa toch bij jou blijft tijdens het onderzoek, moeten ze achter een loden raam gaan staan of krijgen ze een loden schort. Het raam en de schort houden de stralen tegen.

Als je filmpje klaar is ga je terug naar het kinderdaghospitaal. Daar verwijderen we de blaassonde en mag je naar huis.