RX SMD

Voor een RX SMD moet je je voorbereiden:

  • Je moet nuchter zijn. Je mag dus voor het onderzoek niets drinken of eten.
  • Voor baby’tjes of heel jonge kindjes breng je een flesje melk of afgekolfde moedermelk mee.

SMD staat voor “slokdarm, maag en dunne darm”. We gaan dus een filmpje maken van deze delen van je lichaam. Voor het onderzoek krijg je een drankje met een contrastmiddel. Dit proef je bijna niet. Als je het drankje op hebt, mag je op de onderzoekstafel gaan liggen. De radioloog maakt nu een filmpje van je buik. Omdat de contrastvloeistof fel oplicht in het filmpje, kan de radioloog zien hoe de vloeistof in je lichaam beweegt. Om een goed filmpje te hebben, moet je goed stil blijven liggen.

De stralen van de machine zijn niet zo goed voor mensen die geen foto nodig hebben. Daarom kun je het onderzoek best alleen doen. Als je mama of papa toch bij jou blijft tijdens het onderzoek, moeten ze achter een loden raam gaan staan of krijgen ze een loden schort. Het raam en de schort houden de stralen tegen.

Het onderzoek duurt ongeveer een uur en is helemaal niet pijnlijk. Soms kan het ook langer duren. Drie kwartier tot enkele uren langer. Dit is enkel als de radioloog ook wil zien hoe de vloeistof in je dunne darm beweegt.