ECG

ECG is de afkorting voor electrocardiogram. De dokter laat meestal een ECG uitvoeren om op te sporen of je een hartprobleem hebt of niet. We maken dan een filmpje van je hart. Dit is geen gewoon filmpje met een camera. Nee, het gaat er net iets gekker aan toe.

Als je voor een ECG naar het ziekenhuis komt, doe je best kleren aan die je makkelijk kunt uittrekken. Voor het onderzoek zal de verpleegster je vragen om je trui en T-shirt uit te trekken. Ze plaatst zuignapjes op je borstkas. In deze zuignapjes zitten elektroden die met lange kabels verbonden zijn met de computer. Op de computer verschijnen allemaal kriebellijntjes. Deze kriebellijntjes zijn jouw hartritme. Dit is dus je hartfilmpje.

Het onderzoek duurt maar 5 tot 15 minuutjes en is helemaal niet pijnlijk. Na je hartfilmpje mag je gewoon naar huis. Je hebt misschien nog een paar uurtjes rood gekleurde vlekjes op je huid van de zuignapjes, maar deze gaan vanzelf weer weg. Mama of papa spreken verder af met de dokter hoe ze het resultaat van je filmpje te weten komen.