EEG

EEG staat voor electro-encephalogram. Dat is een moeilijk woord! Met een EEG-onderzoek meten we de elektrische activiteit in je hersenen. Sommige ziektes kunnen deze activiteit in je hersenen verstoren. Door de resultaten van je EEG-onderzoek te bekijken, hoopt de kinderarts een oorzaak voor je klachten te vinden. Soms geeft een standaard EEG onvoldoende informatie, dan kan het zijn dat je een ander soort EEG nodig hebt en dat je later nog eens moet terugkomen naar het ziekenhuis.

Je moet je een beetje voorbereiden op het onderzoek:

  • Zorg ervoor dat je haren goed gewassen en gedroogd zijn. Gebruik na je wasbeurt geen haarproducten meer zoals babyolie, lotion, gel of wax.
  • Voor het onderzoek mag je ook geen thee, koffie, cola of energiedrank drinken. Deze bevatten namelijk cafeïne en zullen de resultaten van je EEG beïnvloeden.
  • Trek comfortabele kledij aan die je makkelijk aan en uit kunt trekken.
  • Breng gerust een knuffel of een leesboekje mee.

Als het aan jou is, neemt de verpleegkundige je mee naar de onderzoekskamer. Je mag plaatsnemen in de zetel die er staat. Je krijgt rond elke arm een soort van knijper. Deze registreren je hartslag. Je krijgt ook twee oorknijpertjes. Hierin zitten elektroden. De verpleegkundige meet met een meetlintje je hoofdomtrek, zo weet ze welke muts je nodig hebt. Je krijgt een muts op met allemaal gaatjes in. Dit zijn allemaal elektroden. De verpleegkundige heeft een spuit met een dikke stompe naald op. Deze spuit vult ze met een soort van gel en de gel spuit ze in elk gaatje van je muts. Dit doet geen pijn maar is wel wat vervelend want ze moet een beetje met de stompe naald op je hoofd krabbelen.

Zo, nu ben je klaar voor het onderzoek. De verpleegkundige zal de onderzoekskamer wat donkerder maken en van start gaan met het onderzoek. Soms geeft ze je opdrachtjes zoals je ogen op en toe doen, diep zuchten of blazen. Misschien krijg je een reeks lichtflitsen te zien.

Het onderzoek kan makkelijk een uurtje duren. Na het onderzoek mag je gewoon naar huis. Je neemt best opnieuw een bad of een douche want je haren zullen nog vol plakken met de kleefpasta van de elektroden. Mama of papa maken 1 week later voor jou opnieuw een afspraak bij de kinderarts om de resultaten van je EEG te komen bespreken.