Je kind voorbereiden

Een angstig kind is moeilijk te onderzoeken en te behandelen. Ervaring leert ons dat kinderen doorgaans rustiger en meer op hun gemak zijn als ze weten wat er gaat gebeuren. We hebben onze website opgesteld in functie van de kinderen. Neem samen met je kind onze website door om hem of haar voor te bereiden op het bezoekje aan de dokter, de dagopname in het ziekenhuis of zelfs het verblijf. We hebben getracht alle onderzoeken zo duidelijk mogelijk en op maat van het kind uit te leggen. Verschillende informatiepagina’s bevatten ook een link naar de brochure voor de ouders.

Wanneer is het meest geschikte moment om je kind voor te bereiden?

Hier heb je richtlijn waar je mee kan werken:

  • 2 jaar: Op weg naar het onderzoek
  • 3 tot 5 jaar:  De dag voor het onderzoek
  • 6 tot 10 jaar: Enkele dagen voor het onderzoek
  • Ouder dan 11 jaar: 1 à 2 weken voor het onderzoek
  • Hoe bereid je je kind voor?

Wees eerlijk
Dit is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je zelf goed alle info begrijpt die de dokter je geeft. Zo kun je je kind de informatie geven die hij of zij nodig heeft. Wees eerlijk, ook over de vervelende aspecten van de opname of het onderzoek. Als iets pijn doet, vertel dan ook aan je kind dat hij of zij mogelijks wat pijn zal voelen. Neem rustig de tijd om je kind voor te bereiden, maar doe dit niet vlak voor bedtijd. Probeer ook de vragen die je kind mogelijks heeft zo goed mogelijk te beantwoorden.

Enkele nuttige richtlijnen in functie van de leeftijd van je kindje:

  • 0 - 4 jaar: baby’s en peuters
    Baby’s kun je niet echt voorbereiden op een onderzoek of opname. Ook bij peuters is dit nog erg moeilijk. Ze begrijpen vaak nog niet alles wat je vertelt. Wel kan je ze op een speelse manier duidelijk maken wat er gaat gebeuren. Speel bijvoorbeeld wat in op hun rollenspel met poppen of maak gebruik van een tekening. De aanwezigheid van mama of papa of een ander vertrouwd persoon is erg belangrijk.
     
  • 4 - 6 jaar: Kleuters
    Op deze leeftijd begrijpen de kinderen je al iets beter, maar ze hebben ook erg veel fantasie. Je kan al wat beter uitleggen hoe het precies zal verlopen in het ziekenhuis, maar probeer dit toch zo kort mogelijk te houden en vertel niet te veel details. Ook hier kun je hen iets uitleggen aan de hand van een rollenspel met poppen of met een prentenboekje.
     
  • 6 - 12 jaar: Lagere schoolkinderen
    Op deze leeftijd kun je je kind al een uitgebreidere uitleg geven. Je kunt vertellen waarom een onderzoek moet gebeuren, hoe dit precies in zijn werk gaat en hoe lang het gaat duren. Geef je kind ook de kans om vragen te stellen en zijn of haar angsten te uiten.
     
  • Vanaf 12 jaar: Adolescenten
    Vanaf deze leeftijd zijn de kinderen erg betrokken met hun opname of de onderzoeken die moeten gebeuren. Ze nemen graag mee beslissingen en maken zich zorgen over wat hen te wachten staat. Neem de tijd om alles uit te leggen aan je kind en maak ruimte om de vragen en angsten waarmee hij of zij zou zitten open en eerlijk te beantwoorden.

Overige tips:

  • Stel je kind gerust: vertel wat er gaat gebeuren. Als je kindje opgenomen wordt kun je vertellen wat er anders gaat zijn in het ziekenhuis (een ander bedje, veel mensen, broertje of zusje is niet de hele dag bij jou ...), maar vertel ook wat hetzelfde blijft (spelen, eten, aankleden, TV kijken …).
  • Pak samen in.
  • Laat broertjes en zusjes thuis: als je komt voor een onderzoek of een opname is het voor jezelf als ouder veel aangenamer dat je maar op 1 kind hoeft te focussen. Dit brengt zowel voor jou als voor je kind als patiënt rust en minder stress.
  • Zorg dat je zelf ook rustig bent: als je zelf erg angstig bent of gestresseerd, zal je kind dit voelen en automatisch je gevoel over nemen. Is papa hier beter in dan mama of mama beter dan papa? Dan is het misschien beter om eventjes te wisselen om het kindje te begeleiden bij een onderzoek. Dit is niet erg.
  • Er zijn ook leuke boekjes over op bezoek gaan bij de dokter. Spring eens binnen bij de bibliotheek in je buurt. Ook bestaan er al een heleboel leuke spelletjes op je kindje spelenderwijs te leren kennismaken met de kinderarts (bv van Haba).

Moesten jullie toch nog vragen hebben rond jullie bezoek, onderzoek, opname … aarzel dan niet om ons te contacteren. We proberen jullie zo goed mogelijk verder te helpen.