Huidpriktest

Een test met cijfertjes en druppeltjes!
Een test met cijfertjes en druppeltjes!

Sommige kindjes hebben een allergie. Als je een allergie hebt, vecht je lichaam tegen iets waartegen het normaal niet zou mogen vechten. Je kunt bijvoorbeeld erg gaan niezen, jeuk krijgen, hoesten … Als je hier heel veel last van hebt, kunnen we eens gaan onderzoeken waarop je zo reageert. Je kunt reageren op eten (koemelk, tomaat, soja, …) of op deeltjes in de lucht (boompollen, graspollen, huisstofmijt …).

Als je naar het ziekenhuis komt voor huidpriktestjes, moet je je een beetje voorbereiden:

  • Heb je al allergieën? Dan mag je 5 dagen voor de test je pilletjes niet nemen. Mama en papa zullen je vertellen of je je medicatie mag nemen.
  • De dag van het onderzoek mag mama of papa je niet insmeren met zalfjes.

In het ziekenhuis kijken we even hoeveel testjes we moeten plaatsen. Afhankelijk van hoeveel het er zijn, doen we de test op je onderarmen, bovenbenen of op je rug. We starten met cijfertjes op je huid te schrijven. Vanaf nu moet je goed stilzitten want we leggen een druppeltje naast elk cijfertje en prikken we met een klein prikkertje door de druppel in je huid. De druppeltjes mogen weggeveegd worden en nu moet je 10 à 15 minuutjes wachten.

De test duurt dus helemaal niet zo lang. Het kan zijn dat je het prikje een beetje pijnlijk vindt. Het is net een egelprikje. Heb jij je al eens geprikt aan een egeltje?

Als je aan iets allergisch bent, zal je egelprikje er gaan uitzien als een muggenbeetje en ook een beetje gaan jeuken, maar je mag niet krabben hoor! Als je niet allergisch bent, zie je alleen een rood stipje van je prikje.

 

Soms kunnen we ook gewoon in je bloed nakijken of je allergieën hebt. Hiervoor doen we dan een bloedprikje. Hoe weet je nu of je alleen maar bloedprikje nodig hebt of huidpriktestjes? De dokter kiest samen met je ouders wat de beste manier is. Soms kiest de dokter er ook voor om de twee onderzoekjes samen te doen.